ORDNANI: Han ordnanerede under hele første date

Ordnani er det nye ord i klassen, der beskriver det, at tale uden at forholde sig til andre i en samtale.

Eks: ”han ordnanerede under hele vores første date.” ”jeg vil ikke ordnanere på jobbet.” ”de taler ikke sammen længere, men klarer sig med ordnani.”
 
Variationer:
Hygge-ordnani: At ordnanere fordi man elsker at høre sig selv tale.
Magt-ordnani: At ordnanere for at dominere i en samtale.
Tvangs-ordnani: At lide af ufrivillig orddiarre og ikke kunne stoppe sig selv.
 
Hvem ordnanerer?
Du kender helt sikkert en hygge-ordnanist i din familie eller venskabskreds. Med skiftende overbærenhed ses ordnanien som charmerende, morsom eller irriterende. Magt-ordnanisten finder du i mødelokalet, hvor ordnanien bruges til at opnå status, fastholde status eller sælge tvivlsomme produkter og holdninger.
Tvangs-ordnanisten kan ikke gøre for det. Ordnanien er manisk, energikrævende og arbejder sjældent til den lidendes fordel. 
 
Forulempet af ordnani?
Som ufrivilligt vidne til en ordnanist kan mange føle sig forulempet. Der er dog ingen lovgivning, der forbyder mennesker at ordnanere i andres selskab. Et sådan lovforslag vil desuden have lange udsigter grundet disse 3 faktorer:
 

  1. Samfundet ledes af magt-ordnanister
  2. Medierne giver taletid til de bedste hygge-ordnanister
  3. Tvangs-ordnani er alt for udbredt og et forbud ville ende i tom snak

 
Ordnani på arbejdspladsen
Ordnani er ødelæggende for respekt og dialog i alle relationer. Da en virksomheds vigtigste ressource er relationer, bør ordnani derfor tages alvorligt. Har din arbejdsplads ikke en snakke-politik, kan alle ordnanere, som de lyster. Det forhindrer effektiv videndeling, samarbejde og trivsel – de absolutte fokusområder i en konkurrencedygtig organisation. Ordnanister kan altså ikke bare høres. De kan også ses (negativt) på bundlinjen.
 
Hvad gør du?

Tag en snak med din leder i morgen. Dette gælder dog ikke, hvis du selv er lederen, da du i den grad ville gøre dig skyldig i ordnani. Første skridt er at sætte fokus på problemet. I må skabe en fælles bevidsthed om at tale kan stå i vejen for jeres arbejde og resultater. Dernæst kan I sammen udvikle forslag til, hvordan I reducerer overflødig snak. En løsning kan også være at indføre Silent Co-creation på jeres møder. Silent Co-creation er en simpel metode, der skærer ind til essensen på jeres interne møder ved hjælp af korte “pauser” med aktiv stilhed. 

 – Bastian Overgaard