BASTIAN OVERGAARD MINDRE SNAK.NU
  • HJEM
  • FOREDRAG
  • FACILITERING
  • OM BASTIAN
    • FORLØB MED BASTIAN
    • MASTERCLASS
    • REFERENCER
    • KONTAKT
  • NY VIDEN
    • PODCAST
    • ARTIKLER
    • BLOG

Stilhed: det travle menneskes bedste ven?

4/3/2017

Comments

 
Picture
Stilhed er blevet en mangelvare. Det er også noget, vi taler meget om for tiden. I en hverdag med stigende støj og stress har flere danskere fået øjnene op for gevinsterne ved stilhed. Og der er snart ikke det stilhed ikke kan. Give dig fornyet energi, styrke dit immunforsvar og gøre dig mere kreativ. Men kan det nu også passe. Er stilhed bare en dille og for godt til at være sandt?

Af Bastian Overgaard,
Foredragsholder og ekspert i stilhed

Stilhed udvikler din hjerne

En ny artikel fra Harvard Business Review påstår, at jo mere travl du er, jo mere har du brug for stilletid. Artiklen henviser til ny forskning, der afslører hvordan stilhed nulstiller nervesystemet, hjælper os med at holde på vores energi og gør at vores hjerne kan tilpasse sig de komplekse miljøer, vi lever i.

I laboratorieforsøg på Duke Medical School fik man sig en stor overraskelse da man udsatte mus for forskellige former for lyd. Det viste sig, at den kontrolgruppe der blev eksponeret for stilhed begyndte at udvikle hjerneceller i hippocampus, som er den del af hjernen, der har med indlæring og hukommelse at gøre.

Det banebrydende forsøg understøtter Dr. Helen Lees fra Stirling University, der har skrevet bogen "Silence in Schools." I følge Lees har stilhed i klasseværelset en markant indflydelse på elevernes eksamensresultater. Og ikke nok med det. Stilhed styrker også elevernes selvtillid og minimerer den dårlige opførsel, som kan give enhver lærer grå hår i hovedet.

Stilhed gør dig kreativ

Var Harry Potter blevet en verdenssucces uden stilhed? Forfatteren JK Rowling gør i hvert fald hvad hun kan for at undgå støjen fra vor tids overkommunikation, når hun arbejder. For hende er det naturligt at inddrage stilhed i sit liv og arbejde. Ganske ligesom flere af vor tids mest indflydelsesrige tænkere.

Den amerikanske forfatter og filosof Henry David Thoreau var naturelsker og brugte stilheden til at udtænke sine historiske tanker om etik. Det samme gælder psykiateren Carl Jung. Og en af historiens mest kendte forfattere Franz Kafka, gav for hundrede år siden følgende poetiske råd til alle, der ønsker at skabe noget nævneværdigt:

“Du behøver ikke at forlade rummet…
Forbliv siddende ved dit bord og lyt…
Du behøver ikke at lytte, vent blot
Vent ikke engang, vær helt stille og alene
Verden vil da frivilligt åbne sig for dig umaskeret
Den har intet valg
Den vil rulle sig i ekstase for dine fødder.”

Stilhed er ikke blot forbeholdt kunstnere og forfattere. De fleste virksomheder og organisationer, der ønsker at styrke nytænkning, innovation og effektivitet bør tage stilheden alvorligt. Harvard Professor Theresa Amabile, har i 30 år forsket i produktivitet og kreativitet på arbejdspladser. Og hendes klare anbefaling til virksomheder er at afsætte mellem 30 og 60 minutters stilhed og "quiet time" i løbet af arbejdsdagen. Det vil ikke bare gøre den enkelte medarbejder mere kreativ og effektiv. Det vil også mindske risikoen for stress og udbrændthed.

4 enkle måder at få stilhed ind i dit arbejdsliv

Synes du at en halv times stilhed om dagen lyder urealistisk? Så start med mindre. Ganske få minutters stilhed kan give dig gevinster i en travl arbejdsdag. Og der er flere måder at finde frem til roen, klarheden og kreativiteten i en støjende hverdag. Justin Talbot-Zorn og Leigh Marz giver i Harvard Business Review følgende 4 tips til stilhed, som jeg har suppleret med mine erfaringer med professionel stilhed:

1. Afbryd møder med 5 minutter stilhed

Luk døren eller gå en tur. Bare find et stille sted, hvor du kan meditere eller reflektere uden forstyrrelser. Ganske få minutters stilhed er nok til at nulstille en stresset og overbebyrdet hjerne. Og det kan betale sig for din virksomhed. Det kan nemlig være en rigtig dårlig forretning, når du og dine kolleger udsættes for overkommunikation.

Hjerneforskere har påvist hvordan vores hjerne ganske enkelt lukker ned og bliver dummere, når den udsættes for alt for mange informationer på en gang. Ved hjælp af fMRI-scannere kan man observere hvordan forsøgspersoner begyndte at tage dårlige og dårligere beslutninger, jo flere informationer, de skulle forholde sig til.

Tænk nu på de mange møder, du går til, hvor der tales uafbrudt og deles informationer på kryds og tværs. Prøv at tale med dine kolleger om fornuften i at investere ganske få minutter i stilhed. Du vil måske blive overrasket over, hvor trætte de også er af støjen.

Du kan også lade dig inspirere af danske Lise Terp, der rådgiver og holder foredrag om mikropauser. I følge hende giver mikropauser dig øget koncentration, øget overblik, øget iderigdom og bedre trivsel.

Læs også Ordnani - han ordnanerede under hele vores første date

2. Brug eftermiddagen på stilhed i naturen

Nye undersøgelser viser, at naturen har en beroligende effekt på vores krop og tanker. Selv korte ophold i grønne omgivelser skaber dramatisk fald i kroppens stresshormoner. Og det at opleve stilhed i naturen har vist sig at afhjælpe depression. Men kommer det egentlig bag på dig?

Der er selvfølgelig ikke helt stille, når vi kan høre lydene af fuglefløjt og vinden i træerne. Men vores hjerne opfatter disse naturlige lyde som stilhed modsat den mekaniske eller elektroniske støj, de fleste af os udsættes for i vores moderne liv. Den menneskeskabte støj er blevet et usynligt stresselement, som gør os syge. Selvom vi tilpasser os kan vi ikke lukke ørerne for den stigende trafikstøj fra biler og flytrafik. Undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse viser da også, at en stigning på 10 dB trafikstøj giver 330 flere hjertetilfælde om året i Danmark.

Du kan lade dig inspirere af denne artikel i Business Insider, der giver 11 videnskabelige grunde til, at du skal tilbringe mere tid udenfor. Her spiller stilhed i den grad også ind.

3. Tag en medie-faste

Det kan være sundt for kroppen at faste. Det giver den en pause fra at skulle fordøje, det vi spiser. På samme måde er det sundt for os at skære ned på de mange informationer, vi får fra mails, radio og tv. Du behøver ikke total stilhed, bare det at du oplever "medie-stilhed" giver din hjerne en vigtig time-out.

Prøv at forlad kontoret eller hjemmet i 20 - 30 minutter uden din telefon. Mærker du en nervøs følelse af at være "nøgen" uden din telefon (eller smartphone) efter så kort tid? Ja, så ved du, at du har et problem. Overvej hvor meget stærkere du vil føle dig, hvis du ikke var afhængig af denne lille genstand.

Du kan også overveje, hvor nødvendigt det er at følge med i nyhederne flere gange om dagen. Er det nødvendigt for dit professionelle arbejde, at vide præcis hvad der skete for fem minutter siden på den anden side af jorden? Giv dig selv den udfordring at undgå alle nyheder i tre dage. Og spørg efterfølgende dig selv om du gik glip af noget nævneværdigt. Hører du til blandt de rigtig modige, kan du også holde dig fra Facebook, Linkedin og lignende medier i de tre dage.

4. Tag på et meditations- eller silent retreat

Hvis du virkelig vil opleve en detox fra støj, stress og konstant informationer, så anbefaler artiklen i Harvard Business Review, at du tager springet. Det kan virke fremmed og grænseoverskridende for mange, men selv et kort ophold i stilhed vil gøre en stor forskel.

På et ophold i stilhed vil du opdage, at du kommer i kontakt med din intuition og en dybere lytten. Når du ikke er konstant påvirket af støj og udefrakommende informationer, bliver det nemmere at mærke, hvad der virkelig betyder noget for dig. Du får et større overblik og kan hæve dig op i et helikopterperspektiv.

I stilheden kan du med fordel tage de store beslutninger i dit liv. Du kan tage de livsvigtige valg, som du nemt kan komme til at udskyde i en stressende hverdag.

Stilhed er lettere, når vi er stille sammen

Flere og flere eksperter anbefaler stilhed, som et middel mod stress. Og mange af rådene handler stadig om meditation og indre stilhed. Men ofte kræver det stor personlig viljestyrke at være disciplineret omkring meditation og mindfulness. Derfor er du også helt normal, hvis du forgæves har prøvet at få meditation og indre stilhed ind i din hverdag.

Mange mennesker undervurderer hvor stort presset er fra en omverden. Der er hele tiden noget andet, vi kan gøre. Utallige opgaver der venter. Og en masse distraktioner, som gør det svært at meditere.

Et godt råd kan derfor være at aftale stilheden sammen med andre. Du behøver ikke engang meditere. Blot det at være stille sammen skaber et frirum til ro, fordybelse og indre stilhed. Det gør, at presset ikke er på dine skuldre alene. Når stilhed samskabes i fællesskab bliver du helt automatisk holdt fast. Det afhænger ikke af din viljestyrke alene.

Samskabt stilhed kræver blot, at I er flere om at holde stilheden i et aftalt tidsrum. Det kan være helt ned til 1 - 3 minutter.  Især hvis du vil have stilhed ind på din arbejdsplads er det vigtigt at udarbejde nogle fælles retningslinjer for hvornår I er stille, og hvornår I taler.

Stilhed på arbejdspladsen er ikke den enkelte medarbejders ansvar, men noget der skal besluttes og sættes i gang af ledelsen. Et godt sted at starte er de interne møder, hvor I alligevel er samlet. Her kan det have stor effekt, at inddrage stilhed som et aktivt element på mødet.

Læs også Problemet med mindfulness

Sæt stilheden på agendaen

En af de danske organisationer, der for tiden bliver omtalt for deres konkrete anvendelse af stilhed i møder er Region Midtjylland Specialområde Hjerneskade. Her har flere ledere og konsulenter taget kursus i mødeteknologien Silent Co-creation, hvor de har lært at vekselvirke mellem tale og stilhed.

Trods de mange positive gevinster ved stilhed, er der stadig mange, der kan have modstand på den. Vi kender alle til akavet stilhed og den stilhed, der bliver brugt som et våben. Og hvis en medarbejder hører til den ekstroverte og meget kommunikerende type, kan han måske tænke, at stilheden vil være ganske ubærlig.

Så det er helt naturligt, at vi kan have negative associationer på stilheden. Derfor er det også vigtigt stilhed i møder bliver introduceret rigtigt på arbejdspladsen. Og at stilheden tilpasses den enkelte organisations mødekultur. I Region Midtjylland Specialområde Hjerneskade har man som udgangspunkt taget 10%-reglen til sig.

10 procent stilhed giver 20 procent mere effektive møder

Efter et fire timers kursus i Silent Co-creation har lederne implementeret Silent Co-creation på deres egen måde. Der er mange måder at facilitere stilhed i møder, men hovedreglen har hos Region Midtjylland været at afsætte 10 procent af mødetiden til fælles stilhed og refleksion.

Det betyder typisk at et møde på en times varighed vil have tre sekvenser med 2 minutters stilhed. Denne form har vist sig at fungere i regionen, hvor en spørgeskemaundersøgelse blandt lederne efter to måneder indikerede at møder er blevet 20 procent mere effektive.

Udover de tre "pauser" med stilhed, kan lederne også bruge stilheden ad hoc. Det kan for eksempel være en fordel, at tage en stille time out, hvis en diskussion ryger ud ad en tangent. Her er det vigtigt, at mødelederen fra starten har introduceret brugen af stilhed, så alle mødedeltagere er med på ideen. Stilheden skal ses som et konstruktivt værktøj, som alle kan se meningen med. Ellers kan den virke irettesættende og undertrykkende. 

Læs mere om Silent Co-creation som mødeteknologi

Vil du blive klogere på stilhed?

Du kan læse artiklen i Harvard Business Review her. Eller læse om de danske resultater med stilhed i møder i Politiken, Aarhus Stiftidende Erhverv eller på DR.dk.

Læs også Ordforurening koster milliarder for danske virksomheder
Comments

    RSS Feed

    Picture
    Bastian Overgaard: rådgiver, foredragsholder, underviser i silent co-creation. Er kendt som ekspert i stilhed og udtaler sig ofte i medierne. Hjælper virksomheder med at skabe effektive møder. Bastian er desuden vært på podcasten TI STILLE - om stilhed og ledelse.
    POPULÆRE INDLÆG
    Picture

    ORDNANI: et nyt begreb ...

    Picture

    Problemet med Mindfulness

    Picture

    Ordforurening koster ...

    Picture

    Stilhed: Det travle men...

    Arkiv

    December 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    September 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

Jeg rådgiver, underviser og holder foredrag om strategisk stilhed i virksomheder og organisationer som bl.a.:

Novo Nordisk A/S | ØRSTED | Seas-NVE | NNIT A/S | Oticon | Forca A/S | Danske Bank | KMD A/S| DJØF | DR | TV2 | Udenrigsministeriet | SKAT | Røde Kors | FTF | SEGES | IDA - Ingeniørforeningen i Danmark | DTU - Danmarks Tekniske Universitet | Konkurrence- og Forbrugsstyrelsen | Region Midtjylland | flere danske kommuner som bl.a. København, Aarhus, Aalborg, Silkeborg, Esbjerg og Rudersdal | flere uddannelsesinstitutioner som bl.a. CBS, CPHBusiness, Erhvervsakdemi Aarhus, Regents University London |

Ryk direkte til:

Foredrag

Facilitering

Forløbet: ny mødekultur

Podcasten TI STILLE

Presse

F.A.Q.

Blog
Adresse:

Bastian Overgaard
Instigator ApS
2300 København S
Tlf. (45) 60609889
  • HJEM
  • FOREDRAG
  • FACILITERING
  • OM BASTIAN
    • FORLØB MED BASTIAN
    • MASTERCLASS
    • REFERENCER
    • KONTAKT
  • NY VIDEN
    • PODCAST
    • ARTIKLER
    • BLOG